El Mozo Wines

«Det nye Spania» betyr ikke bare mer fokus på dyrkestedet. Det står også for en fruktigere stil med mindre preg av fatlagring. Noen ganger viser man at man er moderne ved å hente tilbake gamle teknikker. Det er nettopp hva El Mozo Wines gjør med sin Herrigoia. Vinen kommer fra mer enn 40 år gamle vinstokker i Lantziego, Rioja Alavesa. Det brukes vin fra mer enn 10 små marker (micro-plots) for å dyrke denne vinen.

For å framstille Herrigoia bruker El Mozo en gjæringsteknikk som kalles karbonisk maserasjon. Metoden går ut på at hele klaser legges i en tank som er fylt av karbongass. Gjæringen starter inne i druene, ikke som vanlig ved at druene presses. Dermed får man ofte en lett, fruktig vin med lite tannin - og med noe karbondioksid som et biprodukt, som kan være med på å gjøre vinen enda friskere. Rioja har faktisk en like lang tradisjon for disse vinene som vinmakerne i Beaujolais.

Vinen Herrigoia er imidlertid mørkere og mer strukturert enn man skulle forvente. Dette er delvis fordi den lages på tempranillo (dog med 15% hvite druer for å gjøre den mer aromatisk), men også fordi de fleste av vinstokkene er gamle. 

Lantziego ligger i et bortgjemt østlig hjørne høyt oppe i den baskiske delen av Rioja, et område som er svært velegnet for vindyrking med mye sol på dagen og kjølige netter.

Herrigoia har fått gode kritikker, blant annet fra vår hjemlige vinskribent Ingvild Tennfjord som ga den terningkast 6 og skrev: "Synes du skal unne deg denne!" 

Vinen finnes i BU på Vinmonopolet. Der finner du også mer informasjon om vinen, på denne linken: