Pedro Ximénez Monteagvdo

Den søte sherryen Pedro Ximénez Monteagvdo fra Delgado Zuleta finnes i polutsalg over hele landet. PX, eller Pedro Ximénez, er en vindrue som i hovedsak dyrkes i Spanias sørlige provins Andalucia, særlig i regionene Montilla-Moriles. Det er hvit drue, men med et rødlig skjær.

Druen Pedro Ximénez brukes mest til å lage sherry, og da gjerne som en av flere druesorter i søtere sherry-typer. Ikke minst er den brukt til å lage sherryen Pedro Ximénez, PX, den søteste av samtlige sherryer som finnes.

For å framstille PX sherry blir druene soltørket på matter inntil de nesten er blitt rosiner. Gjæringen av den mosten en får ut av disse druene, blir på et visst tidspunkt stoppet ved innblanding av nøytralt druebrennevin. Vinen blir så utviklet ved lagring på eikefat i mange år, i et såkalt solera-system.

I en typisk solera-bodega ligger mange fat stablet i et system oppå hverandre. Når sherryen skal tappes, tapper man fra det nederste fatet, som så blir fylt på fra fatet over osv. Den nye vinen fylles så på det øverste fatet. Generelt er sherry hetvin på linje med portvin, madeira og malaga-vin. Gjæringen stoppes ved innblanding av druebrennevin.

Sherry har et enormt smaksspenn, fra den knusktørre manzanilla'en, med sitt streif av sjøaroma, til PX, som er en av søteste alkoholholdige drikker man kan oppdrive.
PX er en ganske tyktflytende vin som et resultat av det høye sukkerinnholdet. Bare en dråpe gir deg smak av tørket fiken, dadler, lakris, kamfer, appelsinskall, nøtter og kakao.

PX brukes blant annet som følge til søte desserter. Faktisk er den også en dessert i seg selv. Mange vil hevde at den passer best til mørke sjokolade-desserter, men den står også godt til en julekake stappfull med rosiner, sukat, mandler etc. PX sherry kan også helles over vaniljeis i stedet for honning eller saus av karamell eller sjokolade.

Sødmen i en PX sherry kan også matche skarpe oster, som blåmugg-oster, eller til og med manchego. Et annet bruksområde er å legge chorizo-skiver i en stekepanne, helle PX og presset appelsin over og la det surre en liten stund. Etter å ha tørket chorizoen, har du velsmakende snacks eller en liten forrett.   

Om du ønsker en god saus til kylling, kalkun eller svin, kan du også bruke PX: En del PX og to deler kyllingkraft kokes inn sammen og tilsettes salt, pepper og litt timian. Dermed får du en smaksrik og nydelig saus!

PX-vinen Monteagvdo fra Delgado Zuleta kan beskrives som fint utviklet og dyp. Da bladet Vinforum anmeldte vinen og ga den fire stjerner, stod det i omtalen: "Mørk og typeriktig Pedro Ximenez med innslag av sirupskake, anis, plommer, nøtter, tørket frukt og et streif av edeltre på duft. Svært søt, tykk og intens i munnen med stor konsentrasjon og lengde og sirupsaktig finish." 

PX sherry bør serveres lett avkjølt, rundt 12-13 grader celsius.

Lenke til PX Monteagvdo i Vinmonopolets basisutvalg:

PX Monteagvdo er utmerket til iskrem.
Begge foto: Andreas Kalvig Anderson