Dacasto Duilio – elegante viner fra Piemonte

Vingården Dacasto Duilio ligger i landsbyen Agliano Terme litt sør for Asti i Piemonte. Sammen med sin far Duilio (t.h) og familien bærer Claudio (t.v.) stolt tradisjonen videre som femte generasjons vindyrker på gården. 

Familien dyrker druer på åtte hektar vinmark i og nær landsbyen Agliano Terme, som regnes blat de fremste områdene for produksjon av Barbera d'Asti. Barbera-vinstokkene trives meget godt i høydedragene i Monferrato-regionen. 

Samtidig går han nye veier for å hente det beste ut av druene. Fra Dacasto Duilio tilbyr vi klassisk Barbera d'Asti, en konsentrert topp Nizza barbera, hvitviner laget både på arneis og på chardonnay med fatmodning, samt en floral og frisk rosévin laget på 100% barbera.

Claudio ser på barbera-druen som en svært allsidig drue. Det ser vi gode eksempler på med tre av vinene vi nå har lansert fra ham.

Etter å ha fullført studier innen vitikultur og ønologi, tilstreber Claudio å lage vin på enkelt og naturlig vis, og hele tiden med blikk for hva som vil gi best resultatet. I tillegg til å produsere vin fra egen vingård, er han en anerkjent konsulent som bistår flere store vinhus i Piemonte-regionen med sine kunnskaper.

Lenker til Vinaturas viner fra Dacasto Duilio på Vinmonopolet:

Dacasto Duilio Vianus Monferrato Bianco
Denne hvitvinen lages på en av de opprinnelige hvitvinstruene i Piemonte, som kalles Arneis. Vinen har en duft av blomster, sitrus og eple, og god konsentrasjon og lengde. "Når vi fastsetter tidspunktet for plukking av disse druene, er vi mest opptatt av selve syrefriskheten, mer enn sukkerinnholdet i druene, for vi er svært opptatt av å bevare druenes friskhet i denne vinen", forklarer Claudio Dacasto. Vinen er lagret fire måneder på ståltank før den er tappet over på flaske.


Bourg Chardonnay 
Inspirert av en tur til Burgund i 2010, laget Claudio i 2011 et par fat med chardonnay-vin etter burgundsk vinifikasjon basert på druer fra en egen vinmark som hans far tidligere hadde solgt framfor å lage egen vin. Året etter kjøpte han 2000 chardonnay-planter og plantet en ny vinmark i tillegg til den eksisterende.
Bourg Chardonnay har i årenes løp utviklet seg til å bli et viktig tilskudd i hans vinsortiment.  Druene kjøles og fermentes i første steg i ståltank til den når et visst alkoholnivå, for så å få neste steg med fermentering på eikefat. Etter fermentering bruker han "bâtonnage" for å røre i bunnfallet. Vinen fatmodnes i 7-10 måneder på en blanding av nye og brukte franske eikefat.

La Maestra Barbera d'Asti 
"Vår klassiske barbera", sier Claudio om denne vinen. Under maserasjonen får vinen 6-8 dager skallkontakt, for han ønsker å bevare fruktigheten og vinens bouquet. Laget på druer fra mer enn 60 år gamle vinstokker i et jordsmonn som er rikt på kalkstein blandet med leire (marl) og kalsium. Vinen får gjerne opp mot et år på ståltank før den er klar for tapping på flaske.

Dacasto Duilio Vianus Piemonte Rosato
Dette er en rosévin laget på 100% barbera. Den oppfyller to svært viktige kriterier når du skal lage rosévin: For det første har den syrligheten og friskheten, og for det andre har den en fruktig aroma som egner seg, forklarer vinmakeren. Hans rosé er mer Provence-stil enn typisk italiensk.

Moncucco Nizza Barbera
Nizza DOCG er betegnelsen på en liten produksjonssone som regnes som høyeste nivå barbera i Piemonte. Den omfatter 18 landsbyer i hjertet av provinsen Asti, inkludert Agliano Terme. Fra Dacasto Duilio kommer Moncucco Nizza Barbera, fra en av gårdens eldste vinmarker, der de kun høster 4-5 tonn druer per hektar. 

"Vi har vår egen 'touch' der vi lar druene tørke et par uker i kjølerom, litt som amarone-vin, men mye kortere tid. Det bidrar til økt intensitet på frukten og høyere konsentrasjon", forklarer Claudio Dacasto. Vinen får mellom 15 og 18 måneders lagring på nye eikefat før den tappes over på flaske og modnes videre.