Delgado Zuleta – ulike sherrytyper fra Jerez i Spania

Bodega Delgado Zuleta er den eldste vinprodusenten i regionen Marco de Jerez i Spania, og startet sin aktivitet i 1744. 

Bodegaen produserer blant annet en amontillado sherry som er tilgjengelig på mange større vinmonopol i halvflasker, og en søt sherry kalt Pedro Ximénez (PX) Monteagvdo som også er å finne mange steder, også den i halvflaske.  Vi har dessuten deres klassiske manzanilla-sherry La Goya tilgjengelig i bestillingsutvalget.

Monteagvdo Amontillado er en fint utviklet, lang og konsentrert sherry, med preg av tørket frukt og sitrus, krydder og ristet nøtt. Etter en periode under flor, har vinen gått over i en oksidativ fase, og så på amerikanske fat i 12-14 år.

"La Goya" fra Delgado Zuleta er en såkalt manzanilla pasada, som vil si at den har fått litt ekstra lagring og farge. Manzanillaen fikk navnet i 1918 da Mañanos Jauffré, bedre kjent som «La Goya» – en berømt copla-sanger og danser i sin samtid – lånte sitt navn til vinen. 

Sherrytypen Manzanilla er den ultimate vin til tapas. Lys sherry, serranoskinke og honningmelon kalles i Spania gjerne for «det gylne triangel» eller en treenighet. 


Manzanillaen "La Goya" fra Bodega Zuleta har ligget rundt seks år under flor i et solera-system, som er et blandingssystem for sherry. Systemet består av flere trinn med vin av ulik alder. Den åpne bodegaen i Sanlúcar ligger nær havet. Den har lagringspreget som en manzanilla pasada byr på, samtidig som den har beholdt draget av sjø og salte vinder i aromaen. 

Lenker til Vinaturas sherry fra Delgado Zuleta på Vinmonopolet: