Sierra de Toloño - fruktige viner fra Sandra Bravo

Høyt oppe ved foten av fjellene Sierra de Toloño, i Rioja Alavesa, har den unge vinmakeren Sandra Bravo etablert seg. Vingårdene som hun høster fra er blant de høyest beliggende i Rioja, om lag 650 meter over havet.

«Jeg er veldig opptatt av naturlig syrlighet. Sierra de Toloño omhandler friskhetens gave,» sier hun i et intervju på en vinblogg. Hun er en forholdsvis liten vinprodusent i Villabuena de Álava, men hun har allerede høstet mye hederlig omtale for sine viner. 

Noen omtaler det som skjer i Rioja som en stille revolusjon: Nye vinmakere velger å gå nye veier. Vinene de lager har en lettere og mer fruktdrevet stil. Dette står i kontrast til det tradisjonelle eikepreget som mange forbinder med rødviner fra Rioja. 

Vinen Sierra de Toloño er basert 100% på tempranillo, og gjæringen foregår i stål, betong og amfora. Vinen lagres i 6 måneder på franske eikefat. Sandra er spansk, men har arbeidet med vin lenge og tilegnet seg kunnskap i Frankrike, Italia, USA og New Zealand. 

Hun tilbrakte sju år i Priorat før hun slo seg ned med egen vinproduksjon i Rioja Alavesa. Hun er alltid på jakt etter å fremheve og bevare vinens friskhet.   

Sandra Bravo er kåret til Young winemaker of the year i Rioja. Hennes vin La Dula Garnachas de Altura ble trukket fram som "red wine discovery of the year" av vinskribenten Tim Atkin, MW, i hans Rioja-rapport 2020.